Ghepardul-informatii

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Ghepardul-informatii

Mesaj  Admin la data de Joi Oct 30, 2008 8:48 pm

GHEPARDUL

Ghepardul(Acinonyx Jubatus) este un mamifer carnivor salbatic, cu capul mic si rotund, coada lunga, picioare inalte, cu blana de culoarea galbuie cu pete mici, intunecate. Este specific savanelor din Africa si din sudul Asiei.

De-a lungul ecuatorului, in Africa se intinde marea savana. In Tanzania, aceasta este cunoscuta sub denumirea de Masai Mara – "pamantul patat", in limba masai. Un strat de cenusa hranitoare, intins ca o patura de catre vulcanii stravechi, a facut din aceasta zona unul dintre cele mai infloritoare ecosisiteme din lume.

Cirezile uriase de ierbivore ce pasc in savana sunt "contrabalansate" de patru mamifere carnivore mari: trei feline (leopardul, leul si ghepardul) si o specie de hienide(hiena).

Tufisurile dese si copacii inalti ai padurilor de la malul raurilor adapostesc cea mai mare felina patata a Africii: leopardul. Celelalte doua mari feline sunt adaptate vietii in savana. Sun felinele de savana ale Africii.

Esenta a gratiei si elegantei, ghepardul este cel mai rapid mamifer terestru . Este atat de specializat, incat isi bazeaza supravietuirea pe sprintul de 300 m.

Viata si moarte in savana
Se stie ca dintre toate felinele, ghepardul este cel mai atent cu puii sai. Femelele isi cresc singure puii. Ele pot naste prima data la varsta de 2 ani, apoi din 24 in 24 de luni. Media la nastere este de 4 pui, cazurile de 8 fiind rare. O perioada dupa nastere, mama muta culcusul din doua in doua zile, pentru ca micutii sa nu lase un miros care ar putea sa atraga animalele de prada. "Vizuina" este, de fapt, un loc ingust cu iarba culcata la pamant, langa terenul de vanatoare al mamei. Aceasta este mereu in cautarea prazii, din care se infrupta numai dupa ce puii s-au saturat.

Pana cand vor fi in stare sa alerge mai repede, puii sunt insa extrem de vulnerabili. Aceasta se intampla pentru ca, de dragul vitezei, ghepardul a trebuit sa renunte la apararea puilor. Femelele nu au forta necesara sa-si pazeasca puii de lei sau hiene, si, de aceea, 50 % dintre ei sunt ucisi in primele luni de viata.

Vulturii sunt una dintre cele mai mari amenintari pentru pui, nu pentru ca ii ataca, ci pentru ca pot atrage lei si hiene la un pranz castigat cu usurinta. Leii ucid mai multi pui de ghepard decat orice alt pradator. Abia un pui din 20 ajunge la maturitate. Motivul acestui comportament agresiv poate fi acela ca leii vor sa elimine concurenta.

O felina … migratoare
In timpul sezonului secetos, puii pot muri si de foame. O data cu migratia ierbivorelor, iepurii si vulpile cu urechi de liliac sunt singura prada mai consistenta ce poate fi gasita in zona. Este momentul cand mama si puii ei pornesc intr-o calatorie anuala. Femelele si puii lor sunt singurele mamifere migratoare din lume. Ca sa prospere, acestor nomazi iuti de picior le trebuie terenuri intinse de vanatoare. Pot calatori zeci de kilometri spre campiile din centrul savanei.

Puii stau cu mama lor pana implinesc 15-18 lunisi s epot sescurca singuri. Mama i-a invatat pana la momentul respectiv numeroase tehnici de vanatoare. In aceasta perioada, ca toti adolescentii, puii de ghepard incep sa simta gustul libertatii. Plecata la vanatoare intr-o dimineata, mama nu se mai intoarce. Despartirea este brusca si definitiva. Puii au ajuns la varsta la care trebuie sa se descurce singuri.

Libertate si pericol
Intre timp, puii ajunsi la varsta la care trebuie sa supravietuiasca prin propriile puteri au ramas singuri in imensitatea savanei. De obicei, gheparzii tineri se despart de mamele lor in anotimpul umed, cand hrana este mai usor de gasit.

Daca au supravietuit mai multi frati, ei stau si vaneaza impreuna pana cand ating varsta de 2 ani. Apoi se despart. Tinerele femele ghepard raman de obicei pe acelasi teritoriu cu mamele lor, in timp ce masculii se deplaseaza pe distante foarte mari. Comportamentul acesta instinctiv poate fi modul in care natura evita endogamia (imperecherea intre indivizi din aceeasi familie). Despartirea are loc si datorita faptului ca femelele si masculii ghepard se confrunta cu probleme diferite la aceasta varsta. In timp ce pentru femele cea mai importanta este capacitatea de reproducere, la masculi teritoriul si iscusinta de vanator conteaza.
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 161
Data de înscriere : 29/10/2008

Vezi profilul utilizatorului http://Pariuri.forumz.ro

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum