Vulturul-documentar

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Vulturul-documentar

Mesaj  Admin la data de Vin Oct 31, 2008 2:59 pm

Vulturul

Vultur este numele comun pentru un numar de pasari de prada diurne , din familia carora fac parte pe langa vulturi si soimii si ulii . Vulturii nu sunt intotdeauna cele mai mari pasari din aceasta familie , unii soimi fiind uneori mai mari .

Vulturul auriu si speciile inrudite cu el.Vulturul auriu este raspandit in majoritatea emisferei nordice . Este o pasare ce a fost privita , inca din timpuri stravechi ca un simbol al curajului si al puterii , datorita marimii sale , capacitatilor sale de zbor si mai ales datorita locurilor inaccesibile in care isi face cuibul , de obicei pe crestele salbatice ale muntilor . In mitologia romana vulturul este asociat principalei zeitati , Jupiter . Era emblema legiunilor romane , franceze in timpul dinastiei Bonaparte , a imperiilor germane , ruse si austro - ungare .

Vulturul auriu poate fi gasit aproape pretutindeni in zona euro - asiatica , in afara de Franta si de vecinii din N - E acesteia . In America de Nord poate fi gasit pana la granita cu Mexicul , dar cel mai des poate fi vazut in V S.U.A si in Canada . Femelele ating o lungime de aproape 1 m si au o anvergura a aripilor de aproape 2 m . Masculii sunt mai mici si acest lucru este ceva comun la pasarile de prada . O caracteristica a genului este prezenta penelor pe picioare , la majoritatea speciilor de vulturi partea joasa a picioarelor fiind lipsita de pene . Penajul corpului este maroniu inchis , cu o dunga aurie distincta pe spatele capului si al gatului , de unde si numele speciei . Coada adultilor este maronie , iar cea a pasarilor tinere este alba , terminandu-se cu o pana de culoare maro - inchis .

Majoritatea cuiburilor sunt construite pe varfurile stancilor , insa in unele zone copacii inalti si cu o coroana bogata sunt preferati . Cuibul este mare , incapator , fiind facut din ramuri si bete . Acelasi cuib este folosit de la an la an si pasarile adauga treptat alte bete , astfel incat cuibul poate ajunge la un diametru de 1,8 m si la o inaltime de 1,5 m . Numarul obisnuit de oua depuse este 1 sau 2 , iar uneori 3 . Ele au numeroase pete cu diferite nuante de maro . Hrana acestor pasari este compusa in principal din mamifere , de la soareci de camp pana la caprioare . In perioada in care sunt nascuti puii sunt preferate ca hrana pasarile , pentru carnea lor frageda . Atunci cand hrana vie lipseste , vulturii se hranesc si cu lesuri .

Exista 8 specii de vultur auriu in zona euro - asiatica . Cele mai mici specii sunt vulturul mic patat , care are o anvergura a aripilor de 1,5 m si care migreaza din centrul Europei pana in Africa de S si vulturul incaltat din tarile mediteraneene . Vulturul lui Bonelli poate fi gasit in Spania si Grecia . Cel mai impunator vultur din familia vulturului auriu este cel australian , de culoare neagra , cu o anvergura a aripilor de 2,5 m .

Vulturii de mare
Vulturii de mare nu se inrudesc cu vulturul auriu , ci cu alte specii de vulturi . Ciocul lor este mai lung si mai greu decat cel al vulturului auriu , iar la adulti este de o culoare galben deschis . Partea de jos a picioarelor este lipsita de pene , ca la majoritatea pasarilor de prada . Ei populeaza regiunile de coasta si vecinatatile lacurilor si paraielor si se hranesc in special cu pesti . Vulturul plesuv , pasarea nationala a S.U.A face parte din acest grup de vulturi . Poate fi gasit in special in N Americii de Nord , de la Alaska si pana in Florida , cele mai mari exemplare provenind di partea nordica a acestor regiuni .

Dupa sezonul de imperechere pasarile din N migreaza spre S . Denumirea de vultur plesuv nu implica o lipsa a penelor , dar vine de la un cuvant invechit care inseamna - insemnat cu alb - . Pasarilor tinere din aceasta specie le lipsesc penele albe de pe cap si coada de la adulti , trebuind sa aiba 4 sau 5 ani pentru a le avea . In comparatie cu alti vulturi , vulturul plesuv este un vanator si pescar stangaci , iar prada sa consta in special din pestii care intra in apele putin adanci pentru a - si depune icrele . Are obiceiul de a fura prada pasarilor mai mici , urmarindu-le pana ce acestea o scapa .

Varianta euro - asiatica a vulturului plesuv este vulurul de mare cu coada alba , care din cand in cand ajunge si in Alaska . Penajul este de un gri pronuntat , iar capul sau are o culoare galbuie si nu alba . Cel mai mare membru al acestui grup este vulturul lui Steller , care populeaza zonele de coasta din N - E Asiei si din cand unele insule din Alaska . Este un vultur de culoare neagra cu o coada despicata , adultii avand si o pata alba pe umeri .
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 161
Data de înscriere : 29/10/2008

Vezi profilul utilizatorului http://Pariuri.forumz.ro

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum